ΚΛΙΚΑΡΟΥΜΕ!ΔΕΝ ΛΟΥΦΑΡΟΥΜΕ!

Tuesday, October 26, 2010

Το IceCube και ο κακός μας ο καιρός

Εγκατάσταση οπτικού αισθητήρα σε τρύπα βάθους 2.5χλμ.


Είναι δυνατόν να θέλεις να βρεις εξήγηση για όλα τα καιρικά φαινόμενα(από καταιγίδες έως αστραπές) κάνοντας βουτιά στα έγκατα της Ανταρκτικής;
«Ναι,είναι δυνατόν»αποφαίνεται η κοινότητα των επιστημόνων.
Για να στηρίξουν την άποψη τους,παρουσίασαν τα πρώτα "σήματα" του διεθνούς πειράματος IceCube.
Τι είναι το Ice Cube;
Είναι ένα φιλόδοξο πείραμα που προσπαθεί να αποκαλύψει πως δημιουργούνται οι κοσμικές ακτίνες και τα νετρίνια(υποατομικά σωματίδια) που μας έρχονται από τον Γαλαξία και είναι υπεύθυνα (σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες) για το κλίμα που επικρατεί στον ταλαίπωρο πλανήτη μας.
Τοποθετώντας σε μεγάλο αριθμό φρεατίων,βάθους 2,5χλμ. χιλιάδες αισθητήρες,οι οποίοι λειτουργούν σαν τηλεσκόπια καταγράφει τις "μπλε λάμψεις".
Τι είναι η "μπλε λάμψεις";
Είναι η λάμψη που δημιουργείται από την σύγκρουση των κοσμικών ακτίνων με το άτομο πάγου εν προκειμένου πάγου της Ανταρκτικής.
Η τροχιά που διαγράφεται από αυτήν την σύγκρουση επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και το σημείο του Γαλαξία από όπου προέρχεται.
Επειδή οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν ανακαλύψουν πως δημιουργούνται οι κοσμικές ακτίνες και τα νετρίνια που φτάνουν στον πλανήτη μας θα μπορούμε(θεωρητικά και αν όλα πάνε καλά) να ρίχνουμε τις ευθύνες για τον κακό μας τον καιρό(κυριολεκτικά) στον Αστερισμό πχ. της Μεγάλης Αρκούδας(της Μεγάλης Άρκτου,ντε) επονομαζόμενης και Κουτάλας στην Γαλλία.(άκου κουτάλα η αρκούδα) που μας στέλνει αυτές τις κοσμικές ακτίνες(χωρίς να μας ρωτήσει αν τις θέλουμε).
Θα αναρωτηθείτε γιατί το πείραμα διεξάγεται στους πάγους της Ανταρκτικής και όχι στα παγάκια της φραπεδιάς μας.
Η απάντηση είναι ότι τα παγάκια της φραπεδιάς μας βρίθουν από φυσαλίδες και άλλες αλλοιώσεις και το πείραμα απαιτεί υψηλής καθαρότητας πάγο.

                                           To παρατηρητήριο IceCube (πηγή NewScientist)




Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...