ΚΛΙΚΑΡΟΥΜΕ!ΔΕΝ ΛΟΥΦΑΡΟΥΜΕ!

Thursday, September 22, 2011

Εσείς ποια χρεοκοπία διαλέγετε;


Ο καλός μου φίλος ΝΕΡΩΝ είναι αυτό που λέμε  ψυχρός δολοφόνος όταν κάνει ανάλυση που αφορά οικονομικά θέματα.

Κάθε μέρα τον παίρνω τηλέφωνο και κλαψουρίζω για τις κομμένες συντάξεις και μισθούς και κάθε φορά τον ρωτάω μέχρι που μπορεί να φτάσει η κατρακύλα μας.
Προχθές ο ΝΕΡΩΝ τα πήρε κρανίο και μου είπε θέλεις να σου πω την αλήθεια η να σε καλοπιάσω σαν τους "αγανακτισμένους" και ακόμη μου είπε « πάψε επιτέλους να κλαψουρίζεις,διάβασε το mail που σου στέλνω και άσε με ήσυχο να ρίξω κανάν ύπνο»,η κοινώς μου τα ζάλισες xristin.
Και μου έστειλε ένα κείμενο με τον τίτλο "Τρία πουλάκια κάθονταν" η αλλιώς" Οι τρεις μορφές της χρεοκοπίας".
Μου είπε επίσης ψυχραιμία xristin,πως κάνεις έτσι(σας είπα είναι ψυχρός δολοφόνος ο άνθρωπος) και μετά με πάτωσε λέγοντας οτι "αν με ξαναξυπνήσεις στις 3 η ώρα την νύχτα να με ρωτήσεις τι θα σου κόψουν,ορκίζομαι ότι εγώ με τα ίδια μου τα χεράκια θα σου κόψω τον κώλο"
Σας παραθέτω το κείμενο του (εννοείται ότι δεν τον ρώτησα αν γουστάρει να το κοτσάρω στο blog μου) για να καταλάβουμε όλοι επιτέλους με πολύ σαφή τρόπο τι επιλογές έχουμε σαν χώρα μπροστά μας,καθότι μπορεί ο ΝΕΡΩΝ να είναι στριμμένο άντερο αλλά τα οικονομικά τα παίζει στα.... ποδαράκια του.Από εκεί και πέρα σας αφήνω να κάνετε εσείς την επιλογή της μορφής χρεοκοπίας που θέλετε για την πατρίδα μας.
Εννοείται ότι μετά το mail του καλού φίλου τόριξα και εγώ στον ύπνο γιατί θεώρησα ότι δεν μου μένει τίποτα άλλο να κάνω και επιτέλους σταμάτησα το κλαψούρισμα.
Σας εύχομαι......... καλή επιλογή!
Πάμε λοιπόν:

"Τρία πουλάκια κάθονταν" η αλλιώς" Οι τρεις μορφές της χρεοκοπίας".



1.ΑΣΥΝΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Η πλέον απευκταία μορφή χρεοκοπίας είναι η λεγόμενη ασύντακτη (άτακτη) χρεοκοπία ( disorderly default ), η οποία εν μέσω πανικού , γίνεται βίαια και χωρίς να δίνεται χρόνος προετοιμασίας στους πολίτες ή στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντιδράσει. Η άτακτη χρεοκοπία αναφέρεται σε περιπτώσεις κρατών που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις .Συνήθως εκδηλώνεται με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα Οι κυριότερες επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας είναι η κατάρρευση των οικονομικών συναλλαγών (αύξηση ηθικού κινδύνου στην οικονομία), η πτώχευση πολλών τραπεζών και η απότομη αύξηση της ανεργίας. , θα πρέπει να σημειώσουμε πως η μείωση του δανειακού βάρους που συνεπάγεται η ασύντακτη χρεοκοπία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές εθνικές περιπέτειες καθώς και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού αλλά και του μοντέλου οικονομικής κατάστασης μιας χώρας μετά την εμφάνιση μιας τεράστιας στρατιάς νεόπτωχων πολιτών ,                            
 2.ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Στην τακτική (συντεταγμένη) χρεοκοπία ( orderly default ) ενός κράτους τα αίτια είναι ουσιαστικά τα ίδια όπως και στην ασύντακτη χρεοκοπία. Όμως, στην περίπτωση αυτή, η χρεοκοπία μπορεί να αποτελεί και μια στρατηγική επιλογή του κράτους που την εφαρμόζει. Με άλλα λόγια, είτε από την πλευρά του δανειστή είτε από την πλευρά του δανειζομένου είτε και από τις δύο ενδεχομένως , να αναπτυχθεί μια οργανωμένη συλλογιστική αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κράτους. Το κύριο χαρακτηριστικό της τακτικής χρεοκοπίας είναι ο χαρακτήρας της συναίνεσης μεταξύ δανειστή και δανειζομένου, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει και μια πιο γρήγορη επάνοδο στις διεθνείς αγορές του κράτους που χρεοκοπεί. Η τακτική χρεοκοπία απαιτεί την ύπαρξη ενός οργανωμένου θεσμικού πλαισίου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας επιχείρησης (πτωχευτικό δίκαιο άρθρο 99 ) όσο και σε αυτήν ενός κράτους (για την περίπτωση της Ευρωζώνης ο ESM που θα λειτουργεί από το 2013). Αυτό είναι απαραίτητο γιατί προκύπτουν περίπλοκα ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Λόγω του ότι στην τακτική χρεοκοπία η έννοια και ο ρόλος του χρόνου διαφέρουν πολύ σε σχέση με την ασύντακτη χρεοκοπία (στην τακτική υπάρχει χρόνος προετοιμασίας), οι επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με την ασύντακτη. Η αύξηση της ανεργίας , της μετανάστευσης και παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων ( λουκέτα )  είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίπτωση της ασύντακτης χρεοκοπίας, ενώ, όπως ήδη αναφέραμε, η τακτική χρεοκοπία οδηγεί σε έναν περιορισμένο αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
3.ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Τέλος, μία άλλη μορφή χρεοκοπίας για την οποία έγινε αρκετή συζήτηση τελευταία είναι αυτή της επιλεκτικής χρεοκοπίας ( selective default ) η οποία αφορά την αθέτηση (διαγραφή) πληρωμής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων ενός κράτους ή μίας επιχείρησης με την συμφωνία  όμως των πιστωτών . Γενικά η έννοια της επιλεκτικής χρεοκοπίας έχει πολλά από τα στοιχεία της τακτικής χρεοκοπίας,


Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει τέσσερις φορές στην νεότερη ιστορία της , το 1827 επί Καποδίστρια , το 1843 επί Όθωνα, το 1893 επί   Χ. Τρικούπη και το 1932 . Από αυτές, οι τρείς  πρώτες, είχαν ασύντακτο χαρακτήρα, ενώ η τέταρτη , επί   Ελ. Βενιζέλου ( υπουργός οικονομικών Κυριάκος Βαρβαρέσος ), είχε στοιχεία τακτικής χρεοκοπίας κυρίως διότι υπήρχε μεγάλη και κυρίως αποτελεσματική προετοιμασία , εν μέσω  μάλιστα , παγκόσμιας οικονομικής κρίσις που αφετηρία είχε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Ιστορικά, υπάρχει ένας πολύ μακρύς κατάλογος χωρών που έχουν , με δραματικό τρόπο , δοκιμαστεί από παρόμοιες τραγικές οικονομικές εξελίξεις.
4.ΕΠΙΛΟΓΟΣ 
Θα λέγαμε πως απαιτείται σοβαρή επιστημονική δουλειά για να επιλέξει ένα κράτος τη μία ή την άλλη κατηγορία (ασύντακτη, τακτική ή επιλεκτική). Στην Ελλάδα η ιστορική μνήμη που σχετίζεται με την έννοια της χρεοκοπίας είναι ισχυρή και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Σήμερα, όταν οι Έλληνες αναφέρονται σε χρεοκοπία την ταυτίζουν με την έννοια της ασύντακτης χρεοκοπίας, χωρίς να υπολογίζουν ότι ο σημερινός ευρωπαϊκός οικονομικός πολιτισμός, όπως εκφράζεται μέσα στην Ευρωζώνη και η έννοια της ασύντακτης χρεοκοπίας ενός μέλους της , είναι έννοιες εντελώς  ξένες μεταξύ τους ( προσοχή η ασύντακτη όχι η ελεγχόμενη ή η επιλεκτική χρεοκοπία )


                                          ΝΕΡΩΝ
Bookmark and Share

31 comments:

  1. Από παράφραση του Βίκτωρα Ουγκώ :
    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ....Η ΩΡΑ ΤΗΣ.
    ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

    ReplyDelete
  2. Μέχρι τώρα ήμασταν σε επιλεκτική χρεωκοπία.Απο τώρα και μέχρι το 2013 θάμαστε σε ελεγχόμενη χρεωκοπία και το 2014 με το καλημέρα σας σε ασύντακτη χρεωκοπία.Τότε,το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν θα υπάρχει,γιατί θα την έχουμε κάνει όλοι,οι μόνοι που θάχουν μείνει θάναι οι επενδυτές απο την Γερμανία!Βλέπεις σ'αυτή την περίπτωση,αντί να πάμε εμείς μετανάστες στην Γερμανία,θα στείλουν αυτοί τους συνταξιούχους τους σε μας...
    Ξεκίνα να μαθαίνεις Γερμανικά απο τώρα,τους προλαβαίνεις!

    ReplyDelete
  3. Καλε για ποια χρεοκοπια μιλας, εδω περιμενω να γεμισει το ακουντ μου στην Ελβετια, χα χα χα!

    din

    ReplyDelete
  4. Καλό χειμώνα Χριστίνα!

    ReplyDelete
  5. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΟρνιθολόγοςSeptember 22, 2011 at 11:24 PM

    Σε προσεκτική επιστημονική μελέτη που έκανα στα...."Τρία πουλάκια που κάθονταν" διεπίστωσα τα εξής : Ανήκουν στα Ιερακόμορφα πτηνά του γένος "Gyps fulvus¨". Στην πατρίδα μας η κοινή ονομασία τους είναι... Όρνια με το συμάθιο .Το είδος αυτο ζεί σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Ευρωζόνης.Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους βρίσκεται στην Γερμανία που είναι και τα μεγαλύτερα ,το μήκος τους είναι 1 μέτρο το άνοιγμα το φτερούγων φτάνει τα 2,5 μέτρα .εχει γυμνά από φτερά πόδια , πολύ γαμψά νύχια γεννάει κάθε Φεβρουάριο 1 αυγό και είναι πτηνό ΠΤΩΜΑΤΟΦΆΓΟ.

    ReplyDelete
  6. Και πρίν αλέκτωρ λαλήσει τρίς,αυτοί προσπεράσανε και τους Γερμανούς-φαίνεται χρεωμένοι θάναι κι αυτοί-και βούρ στο ψητό απο τώρα,είναι και πιο βολικό,όλη η Ελλάδα μιλάει αμερικάνικα!
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=421388

    ReplyDelete
  7. Από ισραηλίτικα πως πάς?Άντε σταματώ εδώ γιατί θα σου γεμίσω το μπλόγκ με όλες τις φυλές του Ισραήλ,
    καλό άτακτο σ/κ.
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=147824#cmnt_136791

    ReplyDelete
  8. Προς ΝΕΡΩΝ:
    Από παράφραση της xristin:
    Όλοι μπορούμε να αντισταθούμε σε μια συμφορά για να μην έρθει........η ώρα της.
    Και καλό χειμώνα!

    ReplyDelete
  9. Πρός Triton:
    Αν είναι να προσελκύσουμε Ισραηλίτικες και Ρωσικές επενδύσεις ,τα μαθαίνω εγώ τα Ισραηλίτικα μέχρι να πεις κύμινο.
    Για τα Ισραηλίτικα μιλάω γιατί τα ρώσικα τα έχω μάθει από παιδιόθεν.
    Τι στον κόρακα,δεν θα χρειαστούν μια καμαριέρα για .......εργασία;
    Θα την χρειαστούν.
    Έτσι δεν είναι;


    Την βρήκαμε την λύση Triton.
    Και 10εκατ.απο τους 65εκατ. Αμερικανούς συνταξιούχους να μας έρθουν στην Ελλάδα το λύσαμε το οικονομικό.
    Τώρα σε ποιόν θα κάνουν καμάκι τα εθνικά μας καμάκια,δεν ξέρω.
    Το πολύ-πολύ να γίνουν ζιγκολό!

    ReplyDelete
  10. Πρός dsquared:
    Αντε και καλή αναμονή!

    ReplyDelete
  11. Προς Luthier:

    Καλώς τον Luthier και ας άργησε!
    Άντε να μαζευόμαστε ένας-ένας!

    ReplyDelete
  12. Πρός ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Ορνιθολόγος:

    Αν το όρνιο το πτωματοφάγο, επονομαζόμενο και Gyps fulvus της Συνομοταξίας Χορδωτά και Τάξης Ιερακόμορφων λιμπιστεί το πτώμα μας ,μικρό το κακό.
    Το πρόβλημα είναι ποιος θα μας φάει ζωντανούς!

    ReplyDelete
  13. Εμείς ήδη βρισκόμαστε σε χρεοκοπία μας την έχουν εφαρμόσει για τα καλά! ειδέ φωτό
    Η διαφορά είναι μόνο οι τράπεζες λειτουργούν ας πτωχεύσουν και αυτές να μη μας κυνηγούν!

    Φιλιά θαλασσινά

    ReplyDelete
  14. Bρε..Ο σκοπος ειναι...
    Τα πτηνα που λετε..
    Να μην τα θελουμε για κατοικιδια...!!
    Γιατι...
    Ενω εμεις νομιζουμε..Οτι τα πηραμε για κατοικιδια...
    Αυτα εχουν κανει κατοικιδιο...
    ΕΜΑΣ..!!

    ReplyDelete
  15. αχ βρε χρυσό μου Κυριακάτικα τί προβλήματα μου βάζεις...
    τί με νοιάζει εμένα το πρώτο συνθετικό όταν το δεύτερο είναι και στις 3 επιλογές το ίδιο...???
    Δηλαδή αν γκαστρωθώ έχει σημασία αν είμαι ολίγον ή πολύ έγκυος...???
    το πολύ πολύ να γεννήσω λίγους μήνες πριν ή μετά...
    παπαπαπα...προβληματίστηκα η γυναίκα...

    ReplyDelete
  16. ΥΠΑΤΙΑ Η ΕΞ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣSeptember 25, 2011 at 3:45 PM

    Για SpIrToKoYto

    Χρυσό μου πράγματι η χώρα έχει πτώχευση τέσσερις φορές στην νεότερη ιστορία της , οι τρείς πρώτες ασύντακτες 1827,1843, 1893 και συντεταγμένη το 1932, επί Ελ.Βενιζέλου, έτσι δεν θα είναι η πρώτη φορά που το παθαίνει, αν όμως συμβεί τελικά το μοιραίο, με ασύντακτη χρεοκοπία,η ελληνική κοινωνία θα υποστεί ένα πρωτοφανές σοκ, που σήμερα ελάχιστοι μπορούν να φαντασθούν.
    Για δυο απλούς λόγους.
    Πρώτον, διότι η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε αλματωδώς. Το καταναλωτικό επίπεδο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου , που παρατηρείται σήμερα , θα φαίνεται παιχνιδάκι μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί εάν επέλθει το μοιραίο της ασύντακτης χρεοκοπίας.

    ReplyDelete
  17. Πρός spirtokoyto:

    Τι να πω εγώ.
    Η ΥΠΑΤΙΑ Η ΕΞ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣ τα είπε εκ μέρους μου!

    ReplyDelete
  18. Πρός zoyzoy:

    Μια κουβέντα είναι να πτωχεύσουν οι τράπεζες!
    Θα σε παρασύρουν και εσένα στον όλεθρο.
    Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

    ReplyDelete
  19. Πρός μαχαιρας:

    Πότε αλλάξανε οι όροι και δεν το πήρα χαμπάρι;

    ReplyDelete
  20. Πρός andrik:

    Να ο καλός άνθρωπος.
    Συμφωνεί με όλους και με όλα.
    Είσαι να κάνουμε.......οικουμενική κυβέρνηση;

    ReplyDelete
  21. Πρός xristin
    "Είσαι να κάνουμε.....οικουμενική κυβέρνηση;"

    Το 1939 η Αγγλία για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο με τον φασισμό του Αξονα έκανε οικουμενική κυβέρνηση (Εργατικών και Συντηριτικών)και τον κέρδισε τον πόλεμο .Το ίδιο και τώρα , η Ελλάδα μας έχει ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης.... πόλεμο έχουμε !

    ReplyDelete
  22. Προς zoyzoy
    Ιστορικά όταν πτωχεύουν οι τράπεζες οι καταθέτες φουνταρουν όχι οι τραπεζίτες .Το 1929 στο Αμερικάνικο κράχ οι καταθέτες έπεσαν από τα παράθυρα των ουρανοξιστών και οχι ο Ροτσιλδ.
    Όταν πτωχεύσει η ALFA BANK και κλείσουν τα ταμεία της , εγώ θα φουντάρω όχι ο Κωστόπουλος.

    ReplyDelete
  23. Τα νέα μέτρα ………

    Κεντρική Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Καθηγητού Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την διάρκεια γεύματος την Κυριακή 25/09/2011 .που κλείνει τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF)

    «Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο»

    …….. Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα.
    Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
    Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
    Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
    Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011
    Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

    ReplyDelete
  24. Η χρεοκοπία και το τραπεζικό σύστημα

    Το ζήτημα της επίδρασης της χρεοκοπίας στην πορεία του τραπεζικού συστήματος είναι πάρα πολύ σοβαρό και αυτό θα είναι τελικά που θα προσδιορίσει την τιμή του "σημείου χρεοκοπίας" ( default point )της Ελλάδας.
    Η βλάβη στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να προκληθεί για δύο λόγους:
    α) Από το φόβο του κοινού για την πορεία της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα αναλήψεων ( bank run ), εξέλιξη που μπορεί, με τη σειρά της, να προκαλέσει έως και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
    β) Από το γεγονός ότι μπορεί το τραπεζικό σύστημα να διακρατά κρατικούς ομολογιακούς τίτλους (όπως συμβαίνει στην χώρα μας) και συνεπώς από τον κίνδυνο καταγραφής ζημιών στους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω της μείωσης της τιμής των ομολογιακών τίτλων.
    Μία τραπεζική κρίση που μπορεί να προκύψει σε μία περίπτωση χρεοκοπίας συχνά έχει δραματικό δημοσιονομικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος, αφού η Κυβέρνηση της χώρας σπεύδει, με ότι κεφάλαια διαθέτει,να περισώσει τις καταρρέουσες τράπεζες, έτσι ώστε να διασώσει ότι μπορεί από την οικονομία της χώρας.
    Το ζήτημα της επίδρασης μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας στο τραπεζικό της σύστημα αποτελεί -κατά την άποψή μου- ένα από τα κύρια στοιχεία τα οποία σταθμίζει σήμερα η τρόικα και η ελληνική Κυβέρνηση. Όταν εξασφαλίσουν τις τράπεζες τότε μόνο θα προχωρίσουν σε πτώχευση της χώρας(συντεταγμένη).

    ReplyDelete
  25. Πρός ΝΕΡΩΝ:

    Γειά σου βρε Νέρωνα με τις όικονομικές σου αναλύσεις!
    Εχεις δίκιο για το ποιός θα φουντάρει πρώτος αν πτωχεύσει μια τράπεζα.
    Κάποιοι νομίζουν ότι θα φουντάρει πρώτος ο Κωστόπουλος αν πτωχεύσει πχ. η Alpha Bank.
    Δεν καταλαβαίνουν ότι Κωστόπουλος θα μας κουνάει το μαντήλι από το παράθυρο ενώ εμείς θα βουτάμε στο κενό.

    Ωραία η ανάλυση σου για της συνέπειες από την χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος.
    Μέχρι και εγώ την κατάλαβα!
    Χα,Χα!

    ReplyDelete
  26. προς την Υπατία την Αλεξανδρινή:

    μακριά από μένα φίλη η υπεράσπιση μιας ασύντακτης χρεωκοπίας,της επιστροφής στη δραχμή,
    της εξόδου από την Ευρωζώνη και της από εκδικητικά συναισθήματα ποθούμενης κατάρευσης του
    Τραπεζικού συστήματος...

    Το σχόλιό μου,παρ' οτι φαινομενικά ιλαρό,σκοπό είχε να καταδείξει πως είτε
    ασύντακτη,είτε τακτική,είτε επιλεκτική,το γεγονός οτι στην Ελλάδα του 2011,
    αντί - όπως ορθότατα ανέφερες - να εκμεταλευτούμε τις ευκαιρίες από την άνοδο και για τη
    διατήρηση του
    βιοτικού μας επιπέδου,καταλήξαμε να μιλάμε για a priori για χρεωκοπία...

    Ως οικονομολόγος - και όχι οικονομολογούσα - θα συμφωνήσω μαζί σου για τις συνέπειες
    μιας ασύντακτης χρεωκοπίας...
    Ωστόσο,ωθούμενοι σε κάποια από τις άλλες δύο επιλογές και με δεδομένα:
    α) το πρωτότυπο του εγχειρήματος και
    β) τα πολιτικά προβλήματα των ηγεσιών της Ευρώπης
    αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του εγχειρήματος και τις απρόβλεπτες συνέπειες
    που ενδεχομένως μπορεί αυτό να επιφέρει...

    ReplyDelete
  27. ΥΠΑΤΙΑ Η ΕΞ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣSeptember 27, 2011 at 12:37 PM

    ΥΠΑΤΙΑ Η ΕΞ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣ
    Για SpirToKoYto
    Συμπίπτουμε λοιπόν σε όλα όσα μου γράφεις, εκτός όμως από το «…δυσκολία του εγχειρήματος και τις απρόβλεπτες συνέπειες…». Εγώ θεωρώ το εγχείρημα αδύνατο και τις συνέπειες τραγικά προβλέψιμες .Ειλικρινά είμαι συντετριμμένη

    ReplyDelete
  28. Πρός Υπατία την Αλεξανδρινή και το spirtokoyto:

    Εύγε και στους δυό σας για την τεκμηριωμένη ανάλυση.
    Δεν θα χάσουμε διαβάζοντας σας.
    Από απλούς πολίτες μπορούμε να μάθουμε αλήθειες.
    Και βλέπω στην Υπατία την Αλεξανδρινή και το spirtokoyto πραγματική αγωνία και όχι ενδόμυχη επιθυμία κατάρρευσης προς ικανοποίηση εκδικητικών συναισθημάτων η άλλων σκοπών.
    Συνεχίστε!

    ReplyDelete
  29. xristin μου αγαπημένη,
    το θέμα δεν είναι να συνεχίσουμε εμείς έστω και τεκμηριωμένα,αλλά πώς θα συνεχίσουν οι άλλοι με τόσες ατεκμηρίωτες " λύσεις "...-:))

    ReplyDelete
  30. ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

    ΝΟΜΟΣ 3588/2007 - ΦΕΚ 153/Α'/10.7.2007

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
    Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

    Ι. Γενική διάταξη

    Άρθρο 1
    Σκοπός της πτώχευσης

    Η πτώχευση αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ή με άλλο τρόπο που προβλέπεται από σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως με τη διατήρηση της επιχείρησής του.

    Αυτό σημαίνει γενικά πτώχευση , όλα τα άλλα……………………….

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...