Thursday, July 1, 2010
Ηλιακοί συλλέκτες στην Σαχάρα;
Υπάρχει δυνατότητα κάλυψης επ'αόριστον των ενεργειακών αναγκών στην Ευρώπη με άλλες μορφές ενέργειας εκτός από το πετρέλαιο και δεν την κάνουμε πράξη;
Why;
Οι ειδικοί λένε ότι αν καλύψουμε το 0.3% της αχανής Σαχάρας με ηλιακούς συλλέκτες λύνουμε το πρόβλημα της Ευρώπης για πάρα πολλά χρόνια ,μην σας πω και για πάντα.
Τι εμποδίζει την Ευρώπη να κάνει πράξη αυτήν την ιδέα προσφέροντας στις χώρες που έχουν στα εδάφη τους αυτήν την αμμώδη και άγονη περιοχή σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη ,που και αυτές θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και η Ευρώπη θα απελευθερωθεί από τον βραχνά του πετρελαίου.
Λένε ότι είναι ακριβές αυτές οι λύσεις.OK.Να το δεχτούμε.
Αλλά και η σημερινή ενεργειακή πολιτική είναι πανάκριβη και έχει ημερομηνία λήξεως.
Αν αναλογιστούμε δε ότι τα εναπομείναντα κοιτάσματα έχουν δυσκολότερη πρόσβαση καθότι βρίσκονται κάτω από τους ωκεανούς δημιουργούνται και η κατάλληλες συνθήκες για ατυχήματα όπως αυτό στον κόλπο του Μεξικού.
Και όπως είπαμε κάποτε θα τελειώσουν .Ενώ ο ήλιος της Σαχάρας δεν προβλέπεται να βάλει λουκέτο.
Αν δεν φροντίσει η Ευρώπη από τώρα να βάλει πλάτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι πάντα δέσμια των πετρελαϊκών εταιριών.
Όραμα χρειάζεται η Ευρώπη που με τους κοντόφθαλμους Σαρκοζομέρκελδες δεν πρόκειται να τις προκύψει.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ναι, έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια υποθαλάσσια στην Ευρώπη, και φυσικά είναι απαγορευτικό από άποψη κόστους. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα όλη τη Νότια Ευρώπη, δεδομένου ότι έχει την καλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια. Μολαταύτα, η ελληνική κυβέρνηση αποθαρρύνει την πρόοδο των φωτοβολταϊκών, γιατί, λέει, δεν παράγουν θέσεις εργασίας! Μα δεν είναι τρελοί οι Ρωμαίοι?
ReplyDeleteΠρωτοποριακή Χριστίνα. Οι εταιρείες πετρελαίου, κινητήρων αυτοκινήτων, αεροπλάνων, πλοίων, γεωργικών μηχανημάτων, μηχανών ηλεκτροπαραγωγής, οπλικών συστημάτων και πολλών άλλων. Eχουν κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτά που περιγράφω. Όλα είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με πετρέλαιο. Αν δεν αποσβέσουν τα κεφάλαια τους μαζί με τα κέρδη, αν δεν πωληθεί το στοκ που σήμερα έχουν, τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Και να θέλουν δεν μπορούν. Μπορείς να φανταστείς πόσος χρόνος χρειάζεται ν’ αντικατασταθούν όλα, με άλλα νέας τεχνολογίας? Και το εργατικό δυναμικό όλο αυτό που σήμερα παράγει, τι θα κάνει μέχρι να γίνουν οι αλλαγές? Θα καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία ανεπανόρθωτα. Δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές αλλαγές επί των ημερών μας, λυπάμαι που το λέω, εκφράζει απαισιοδοξία, δέχομαι διάλογο μ’ επιχειρήματα. Σε χαιρετώ.
ReplyDelete